Black Power

In België valt de Black History Month in maart. Canvas vroeg me om dat te combineren met een stuk over muziek. Het werd een verkenning van een klein stukje uit de rijke geschiedenis van de Afrikaanse diaspora, met Jamaica als uitvalsbasis.

de vlag van Jamaica

Black History en muziek? Begin er maar aan! Mijn platenkast staat vol met albums die op de een of andere manier te linken zijn aan Afrika of de Afrikaanse diaspora. Waar moest ik beginnen? Hoe kon ik daar een behapbaar stuk over maken?

Jamaica en reggae gaven me een frame in te werken. De insteek werd ‘black power in 7 reggaesongs’: Wie was Marcus Garvey en wat had hij te maken met de zwarte burgerrechtenbeweging? Wat was de Black Star Line? Hoe zorgde een Ethiopische heerser voor een nieuwe levensbeschouwing? En wat vertellen de teksten van reggaehelden als Bob Marley, Peter Tosh en Burning Spear?

Bekijk, beluister en lees het hele verhaal hier: ▶️ cnv.as/reggae

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: