Enslaved

Een ode in tekst en playlist aan de helden van de Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijd.

Harriet Tubman

Negentig jaar geleden, in 1931, voltooide de Afro-Amerikaanse schrijfster Zora Neale Hurston haar boek ‘Barracoon – The story of the last ‘Black Cargo’‘, maar het zou tot 2017 duren voordat het boek voor het eerst werd uitgegeven. Hurston vertelde het verhaal van een overlevende van het laatste slavenschip dat in Alabama aanmeerde, vlak voor de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten eind 1865. 

Zijn slavennaam was Cudjo Lewis maar hij heette eigenlijk Oluale Kossola. In 1860 werd hij met de Clotilda vanuit West-Afrika naar de Verenigde Staten verscheept, ook toen al een illegaal transport. Na de afschaffing van de slavernij werden Kossola en de andere overlevenden van de laatste vaart van de Clotilda vrijgelaten. Omdat terugkeren geen optie was, stichtten ze een eigen gemeenschap, een nieuwe thuis ver van huis, en zo ontstond een kleine Afrikaanse nederzetting in de rand van Mobile, Alabama: Africatown.

In de derde aflevering van de docureeks ‘Enslaved’ gaat Samuel L. Jackson op zoek naar wat er nu nog rest van dat Africatown van Oluale Kossola. Hij ontmoet er zangeres en muzikante Rhiannon Giddens. In haar repertoire is het spoor van de Afrikaanse diaspora een rode draad. Ze vertelt hoe de banjo die we kennen uit de bluegrass muziek van de witte Amerikanen, eigenlijk een oer-Afrikaans instrument is.

Bij de Fisk Jubilee Singers, een zwart gospelkoor uit Nashville, leert Samuel L. Jackson dat in de jaren voor de afschaffing van de slavernij gospelliederen en spirituals vaak dienst als verborgen boodschappen voor vluchtende slaven.

De vluchtroute van de zuidelijke staten waar de slavernij langer stand hield naar het Noorden staat bekend als de Underground Railroad. Geen echte spoorlijn, maar wel een netwerk van schuilplaatsen en behulpzame burgers. Het netwerk was opgezet door Harriet Tubman, die zelf haar slavernij was ontvlucht, maar terugkeerde naar de plantage in het Zuiden om de rest van haar familie te halen. En daarna om vrienden te helpen, en vrienden van vrienden en zo voort. Gospelliederen en spirituals deden daarbij dienst als een soort codetaal met geheime boodschappen. 


Dit is de iets uitgebreidere versie van een tekst voor de sociale media van Canvas, naar aanleiding van de derde aflevering van de docureeks ‘Enslaved‘ – bij de tekst hoort ook onderstaande playlist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: