Faithfull

Ze is en blijft het meisje met de vele levens. Marianne Faithfull: zangeres, songschrijfster en actrice; muze, model en moeder; maar ook junkie, dakloze en covid-slachtoffer. Ze heeft de dood verschillende keren in de ogen gekeken, een paar keer zelfs op eigen initiatief. Altijd stond ze weer op. Het kan niet anders of haar beschermengel is een grote fan.

© Stephane Sednaoui

Marianne Faithfull is nu 74 en niet kapot te krijgen. Net lag ze nog drie weken in het ziekenhuis, geveld door corona. Nu is ze alweer druk bezig met haar volgende album dat in april zal uitkomen: een album met de veelzeggende titel ‘She walks in beauty‘. In The Guardian liet ze onlangs doorschemeren dat het wel eens haar laatste album zou kunnen zijn. Als gevolg van corona heeft ze het heel moeilijk om te zingen: de longen willen niet meer mee. Maar aan de andere kant: wie weet gebeurt er wel weer een mirakel, nog maar eens.

Het doet denken aan de tijd toen ‘Broken English‘ uitkwam. Dat was haar grote comeback in 1979. Een nieuwe start van een zoveelste leven, na de dramatische breuk met Mick Jagger en de tien jaar junkieverdiet en het leven op straat die daarop volgden. Ze dacht dat ‘Broken English‘ de laatste plaat voor haar dood zou zijn. “Wat ik nog moet doen voor ik sterf, is mijn ware aard laten zien,” vertelde ze later, “Ik ben geen slachtoffer, ik ben geen dwaas klein meisje. Ik ben Marianne Faithfull. En dit is wie ik ben. Daarom nam ik ‘Broken English‘ op. En tot mijn grote verbazing ging ik daarna niet dood. En dus moest ik nog een plaat maken, en nog een en nog een.”

En zo wordt ‘She walks in beauty‘ straks haar 21ste album, waarop ze poëzie voordraagt van Keats, Shelley en anderen, op muziek van violist Warren Ellis en met wat hulp van Brian Eno en Nick Cave.

Dat is iets om naar uit te kijken. Intussen kunnen we terugblikken op haar vele bijzondere levens in de muziekdocumentaire ‘Faithfull‘ van de Franse actrice en regisseur Sandrine Bonnaire.

▶️ ‘Faithfull’, documentaire van Sandrine Bonnaire (Viewcom, 2017), nog tot 27 februari 2021 te bekijken op VRT NU.

geschreven voor de sociale media van Canvas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: