Sophisticated Lady

“Het enige dat leuker is dan zingen, is nog meer zingen,” het is een bekende uitspraak van jazzzangeres Ella Fitzgerald.

© William P. Gottlieb/Ira and Leonore S. Gershwin Fund Collection, Music Division, Library of Congress.

Hier staat ze in het middelpunt van de belangstelling. Het is 1947, een club aan de beroemde 52nd Street in New York. Over haar schouder zie je de jonge bassist Ray Brown, die een paar maanden later haar man zal worden. En de kerel die in volle adoratie opkijkt naar Ella is niemand minder dan trompettist Dizzy Gillespie, een van de ‘founding fathers’ van de bebop.

William Gottlieb is de fotograaf van dit wonderlijke tafereel dat misschien wel de gelukkigste periode in het leven van Ella Fitzgerald illustreert. Het beeld verenigt alle grote liefdes van Ella: haar man, het podium en de muziek. Het huwelijk met Ray zal niet lang stand houden, dat is de tol van het harde werken en het vele touren. Maar de podia zullen groter worden, veel groter! En de muziek en het zingen, die zullen haar roem en rijkdom brengen. Haar succesverhaal zal uiteindelijk meer dan vijf decennia duren en ontelbaar veel concerten en platen opleveren.

Ella Fitzgerald wordt ‘the first lady of song’ genoemd. Wereldberoemd is ze om haar interpretaties van het ‘Great American Songbook’. Monden vallen open van verbazing als ze begint te improviseren en te ‘scatten’. Ongetwijfeld is ze een van de ‘grande dames’ van de jazz, naast Sarah Vaughan en Billie Holiday. Maar geen tragische figuur zoals Sarah en Billie en geen leven getekend door drank, drugs of foute mannen. Wel een leven in teken van de muziek en zang. En dan te bedenken dat ze ooit voor de allereerste keer het podium opstapte om haar kans te wagen als danseres.

▶️ ‘Ella Fitzgerald: Just one of those things’, muziekdocumentaire van Leslie Woodhead (Eagle Vision, 2019)tot 20.02.2021 te bekijken op VRTNU

geschreven voor de sociale media van Canvas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: