zodiac

Ach ja, de eindejaarslijstjes: dat obligate terugblikken. Ik dacht dat iedereen 2020 liefst zo snel mogelijk zou willen vergeten. Al is natuurlijk wel het een en ander het onthouden waard, daar wil ik het nu even niet over hebben.

Siracusa, Sicilië, 2010 – foto: Barbara Revalk

Want wat brengt de toekomst? Dat is de vraag en zo kwam ik terecht bij, je gelooft het of niet, de horoscoop. Ook al omdat – toch even terugblikkend – trompettist Marquis Hill vorige maand een merkwaardig album uitbracht dat geïnspireerd is door de tekens van de dierenriem: ‘Soul Sign’. Dat deed me dan weer heel erg denken aan ‘Soul Zodiac’ van Cannonball Adderley, Rick Holmes en The Nat Adderley Sextet. De muzikale aanpak van Marquis Hill is wat hedendaagser, maar ook hij gaat alle tekens chronologisch af en somt de eigenschappen en eigenaardigheden van elk teken op, net zoals bij Cannonball. Een andere bekende horoscoop-plaat is ‘Zodiac Suite’ van pianiste Mary Lou Williams op Smithsonian. Folkways. Zij gebruikte de sterrenbeelden als houvast voor een reeks hommages aan haar collega’s. Weer een heel ander paar mouwen zijn de stukken die Karlheinz Stockhausen en George Crumb elk schreven met de horoscoop als leidraad. En als je het hebt over sterrenbeelden en muziek, dan kom je vanzelf terecht bij Sun Ra.

Voor ik het wist had ik een aanzet tot een nieuwe playlist, waarin zeker ‘Aquarius’ uit de musical ‘Hair’ niet mocht ontbreken: die soundtrack was een van de eerste rockplaten die ik als jongetje in de collectie van mijn vader ontdekte.

Enfin, nu ben ik toch aan terugblikken, terwijl ik gewoon reclame wilde maken voor de nieuwe another terrific waste of time playlist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: