Young Youssou

Youssou N’Dour is al bijna zestig. Dat realiseerde ik me toen ik me voor Radio 1 verdiepte in History, de nieuwe plaat van de “nachtegaal van Senegal”. Zijn stem is nog even herkenbaar als altijd en lijkt nog even jong te klinken als in het begin van zijn carrière.

Meer dan veertig jaar duurt die carrière al. Het zal ongeveer dertig jaar geleden zijn dat ik zijn muziek leerde kennen. Om mijn eigen herinneringen op te frissen, heb ik deze twee cd’s nog eens opgezet: Absa gueye en Thiapathioly van Etoile de Dakar. Dat was de eerste groep van Youssou N’Dour, eigenlijk een afsplitsing van de toenmalige Star Band de Dakar, waarmee Youssou als tiener al zijn eerste successen had.

Deze cd’s verschenen in 1993 en 1994 op Stern’s Music, maar de opnames dateren van 1979 en 1980. Vier decennia oud, maar voor mij nog altijd het beste van/met Youssou N’Dour. Na de herbeluistering ben ik hier zeker van: wat een fantastische muziek! Opzwepende ritmische nummers, bezwerende gitaarlijnen, gedreven zangpartijen, funky toeters en de betoverende tama talking drums die zo typisch zijn in de mbalax van Youssou. Het is zijn versie van wat hij als griot mee kreeg van de Senegalese traditionele muziek. Verrijkt met invloeden van elders.

Dit blijft zeker nog dagen narinkelen in mijn hoofd. Tegen de eigen history van de jonge Youssou kan de nieuwe History van de huidige Youssou niet op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: